Vær kreativ! Det er utrolig mange muligheter for belysning, det har stor betydning for interiøret.
Badet kan gjøres svært så innbydende og spennende med riktig belysning.
Det er viktig at man tenker på plassering av lamper og spotter er slik at det blir funksjonelt. For eksempel er det lite funksjonelt om man har en rekke spotter i taket som lyser en i bakhodet når man står foran speilet på badet. Da vil man få skygge i ansiktet og morgenstellet blir en utfordring. God belysning rundt speil gjør dette lettere.
Lyst og funksjonelt eller dempet og behagelig? Dimmere kan monteres slik at man kan dempe og øke belysningen etter ønske og humør.
Det er både praktisk og flott med innfelte downlights. Men det er viktig at disse er montert iht. forskrifter og at det benyttes downlights av riktig type.
Lamper til bad må ha IP klassifisering, denne sier noe om i hvilken grad lampen er beskyttet mot vann. Lamper i tak bør ha IP 44 og over dusj IP 55.
Soverommet trenger flere former for belysning. En av de er belysning for å lyse opp klærne i klesskapet. Da er spotlights tingen! Enten spotlights i eller utenfor klesskapet.
Du kan også bruke vanlig taklys, det kan eksempelvis være en pendellampe eller spotlights i taket.
Ved siden av hver seng trengs det også nattbordlamper. Sengelampene skal helst ikke plasseres i midten over sengen fordi lyset da vil reflektere feil.
Når det skal lyssettes utendørs er det kanskje spesielt viktig å tenke over hvilket område det er man ønsker belyst.
Ønsker man at det skal lyse oppover, nedover eller begge deler? Ønsker man at det skal lyse vidt slik at lyset ikke peker i en bestemt retning? Er det ønskelig å belyse planter, trær eller skulpturer i hagen? Ønskes det belysning i mur eller trapp?
Mulighetene er mange. Trenger du hjelp til utendørs belysning? Vi i ACEL kan hjelpe deg! Vi kan hjelpe med både planlegging og gjennomføring. Vi har dyktige elektrikere som tar jobben og vi kan levere en rekke flotte lamper og spotlights til utendørs bruk.
I stuen er det viktig å kunne variere. En lampe i taket er ikke nok. Dette gir en lite fleksibel og hard belysning med mørke hjørner. Det er viktig med god allmennbelysning. Spotlights eller downlights i tak er kjempefint og gir et vakker og stemningsfullt lys.
Pass bare på at disse kan dimmes! Det gir en ekstra fleksibilitet. - Ønsker man å lyse opp vegger er spottene suverene!
Bilder kommer frem på en helt ny måte. Unngå spotter foran vinduer, da lyser ikke vil reflektere så godt. Heller ikke spotter i midten av taket har så mye for seg, siden de da vil komme et stykke unna det som skal lyses opp og miste en god del av effekten.
I tillegg til taklampe og spotter er det viktig med dekorbelysning.
Lys opp kunst eller andre ting du er spesielt glad i, eller deler av rom med spesiell arkitektur.
Liker du godt å forandre stuen er det beste råd: bordlamper og gulvlamper som du kan flytte etter humør.
Vegglamper er flotte og gir ofte lekre lyseffekter, men dersom du vil flytte de kan det bli stygge merker på veggen.
Kjøkkenets belysning bør dekke flere funksjoner. Her er det viktig å se hva man holder på med. Tilstrekkelig belysning på kjøkkenbenk og bord er nødvendig, samtidig skal det være rom for nytelse og trivsel. Å kose seg med en deilig middag er kanskje koseligere i en noe dempet belysning?
Dimmer montert i forhold til takbelysning er veldig anvendelig. Det er ikke alltid at man vil bli møtt med flombelysning når man kommer inn i kjøkkenet. Med dimmer kan flere stemninger skapes i samme rom.
Over kjøkkenbenken kan man montere lysrør eller spotlights. Dersom der ikke er overskap kan man montere pendellamper eller eventuelt veggmonterte lamper. Mulighetene er mange.
En eller flere pendellamper kan skape et elegant inntrykk, eller en rekke spotlights integrert i taket eller montert på skinner er stilig. Det går også an å kombinere slik at man monterer både spotlights og pendellamper på samme skinnen. Dette er en løsning veldig mange synes er spennende og som gir rom for variasjon. Det fine med slike skinner er at de kan monteres etter at huset er ført opp.
Andre idéer til belysning på kjøkken
En LED-lyskilde er miljøvennlig, gir lavt strømforbruk og har lang levetid. Brannfaren reduseres også betraktelig på grunn av lav varmeutvikling, konvensjonelle lyspærer oppnår raskt nesten 300 grader, og denne avgitte varmen har forårsaket flere branner. Tester gjort av IF viser at en LED-pære holder seg på omlag 50 grader.
En artikkel fra NA24 presenterer lønnsomheten for de ulike lyspærealternativene: LED, lavenergi og halogen. Og konklusjonen er entydig: Dropp lavenergipærer og halogen så langt det lar seg gjøre. LED er betydelig billigere.
LED belysning har ikke bare et redusert energibehov over konvensjonell belysning, men armaturer/lyskilder har også en vesentlig lengre levetid. Dette betyr at du vil ha mindre vedlikeholdskostnader på anlegg med LED belysning.
Vær kreativ! Det er utrolig mange muligheter for belysning, det har utrolig mye å si for interiøret. Det forandrer hele inntrykket! Vi hjelper deg gjerne! Ta kontakt med oss, så skal vi sammen med deg finne gode løsninger.
Forrige uke gjennomførte vi første samling i lederutviklingsprogram i samarbeid med Symbio Consult med kolleger fra både Haf Power Solutions og ACEL. Programmet deres er designet for å styrke vår evne til å håndtere endringer, utvikle sterke team og drive selskapet fremover i en tid preget av transformasjon.
ACEL AS har signert kontrakt med Green Yard Kleven for levering av komplett elektroinstallasjon på fartøyet som skal bygges ved verftet i Ulsteinvik. Prosjektet starter umiddelbart og skal leveres andre halvdel av 2026. Fartøyet, som er bestilt av det rumenske energiselskapet OMV Petrom S.A., vil støtte operasjoner på Neptun Deep-prosjektet i Svartehavet.
«I løpet av det siste året har ACEL AS inngått flere kontrakter ved Ålesund Sjukehus. Mye av dette har kommet til på grunn av ACEL sin brede kompetanse og dyktige medarbeidere. ACEL har over mange år vist god gjennomføringsevne på flere større utbygginger i vårt område og erfaringene vi har høstet tar vi nå med oss inn en spennende periode med arbeid på og ved Ålesund Sjukehus.» Øistein Hauge, Avdelingsleder for prosjektavdelingen.